Τοπική Αυτοδιοίκηση: Με το κόμμα ή με την Κοινωνία;

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Με το κόμμα ή με την Κοινωνία;

    Γνώριζα εξ αρχής ότι η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας» με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Φάνη Σπανό, θα προκαλούσε την αντίδραση σε ένα κατεστημένο ένθεν  κακείθεν, που θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν ευδιάκριτες διαχωριστικές κομματικές γραμμές και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε μια λογική που έχει σαν στόχο το ‘’διαίρει και βασίλευε’’.

    Μια λογική  που όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, οδηγεί σε αδιέξοδα τις τοπικές κοινωνίες, αφού ικανά στελέχη αποστασιοποιούνται, είτε γιατί ο πολιτικός χώρος που βρίσκονται δεν μπορεί να συγκροτήσει πλειοψηφικό ρεύμα, είτε γιατί οι κομματικοί μηχανισμοί προτιμούν τους ‘’βολικούς’’ και ‘’υπάκουους’’.

    Με δεδομένο δε ότι το ισχύον εκλογικό σύστημα δίνει την δυνατότητα στην πλειοψηφούσα παράταξη να παίρνει αποφάσεις από μόνη της, η αντιπολίτευση διεκδικώντας τον ρόλο που η Δημοκρατία μας προβλέπει, οδηγείται στην απομόνωση και σε μια στείρα αντιπαράθεση, αποτρεπτική στην διαμόρφωση μέσω διαβούλευσης μιας δημιουργικής και προοδευτικής πρότασης υπέρ της κοινωνίας των πολιτών.

    Αυτό το κλίμα είναι που εξωθεί υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας στην αποστασιοποίηση και στην άρνηση ενασχόλησης με τα  κοινά πράγματα.

    Από την άλλη και η  ένταξη σε πλειοψηφικά  αυτοδιοικητικά σχήματα με μοναδικό κριτήριο την εκλογή και την άκριτη  ομογενοποίηση  ιδεών και απόψεων στα πλαίσια της σύμπλευσης, δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα ως προς την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων και την διεκδίκηση λύσεων υπέρ των πολιτών.

   Καθήκον και επιδίωξη όσων ασχολούμαστε με όρους προσφοράς και μόνο, είναι η παράκαμψη των διχαστικών αντιλήψεων που κρατούν εγκλωβισμένες δυνάμεις, έτσι ώστε στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να γίνει ουσιαστικός διάλογος, χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς, επί των πραγματικών προβλημάτων, προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

     Αυτός ήταν ο λόγος και ταυτόχρονα  το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο επανεκλεγής Περιφερειάρχης, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία να μου απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής και συνεργασίας, με βάση την μέχρι σήμερα πορεία μου και τις απόψεις μου  για θέματα χρηστής διοίκησης, διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση, προστασίας του περιβάλλοντος, κοινωνικής προστασίας κ.ά, που χαρακτηρίζουν μια προοδευτική και δημοκρατική αρχή.

    Πιστεύω και εύχομαι αυτή η πρωτοβουλία που θέλει να καθιερώσει  στην λειτουργία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου ο Φάνης Σπανός, θα βρει ανταπόκριση από την πλευρά της αντιπολίτευσης  και θα οδηγήσει σε ένα γόνιμο διάλογο προς το συμφέρον της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

    Η επόμενη ημέρα θα δείξει ποιοι, ως οφείλουν, θα υπηρετήσουν το γενικότερο συμφέρον υπέρ της κοινωνίας και ποιοι θα έχουν ως προτεραιότητα προσωπικές πολιτικές και κομματικές γραμμές.

                                                                                    Σταμάτης  Χαλβατζής

Σχετικά